Byrådskandidat Carl Andersen har i dag, 14-08-2012, sendt dette brev til Vejen Kommunes Teknik- & Miljøudvalg.
Goddag Vejen Kommunes Teknik- & Miljøudvalg
Som følge af den vedtagende vandplanslovgivning, som Vejen Kommunes Byråd, modsat fx. Slagelse Kommune, har valgt at følge, og lave implementeringsplan over, ønsker jeg at kommunen igangsætter en udarbejdelse af en konsekvensrapport iht. vandplanerne, og deres implementering da jeg er af den overbevisning at de vil få massive økonomiske, sociale og miljømæssige konsekvenser for hele kommunen.
Jeg har forgæves forsøgt at finde ud af hvem der stemte for, imod eller blankt til jeres forslag til implementering af disse vandplaner. Kunne desværre ikke finde nogle, men fik af vide fra pålidelige kilder at alle stemte for. Dette ærgre mig, og jeg finder det uforståeligt når man tænker på de uoverskuelige konsekvenser disse planer vil få for landbruget, infrastrukturen og erhvervslivet i Vejen Kommune, i en tid hvor økonomien er presset og man, forgæves, forsøger at få gang i væksten igen.
I ønsker at ændre vedligeholdelsen af 62 km. vandløb i kommunen. Med hvad betyder dette konkret? Jo det betyder iht. Miljøministeriet et “helt eller delvist ophør med vandløbsvedligeholdelsen” Konsekvenserne af dette beskrives således
Det vil altså sige, at det ophør med grødeskæring som I ønsker at gennemføre, vil medføre oversvømmelser af store arealer landbrugsjord, men så sandelig også give problemer inde i byerne, da vandtransportevnen mindskes markant, og derved vil vandet fra byerne have sværere ved at løbe væk under kraftig regn eller skybrud, og dermed skabe længere oversvømmelser af byområderne også.
Den nedsatte vandtransportevne, sammen med at vandløbet lige så stille gror til som følge af det bevidste fravalg af vedligeholdelsen, vil få vandstanden til at stige. Og det er ikke kun i vandløbet, men i hele grundvandsspejlet. Denne udvikling forstærkes af at vandstanden, på et tidspunkt, vil komme op over drænrørendes udløbshøjde og dermed forhindre dem i at afvande markarealerne. På sigt vil dette føre til at hele drænsystemet tilstoppes, og derved sættes ud af drift. Dette sker da drænrør ikke tåler at lægge under vand i længere perioder da deres selvrensende effekt stoppes når der ikke er rendende vand i dem. Konsekvenserne af dette er kilometervis af ødelagte drænrør, samt hundredevis af hektar forsumpet, eller oversvømmet, jord.
Dette er blot nogle af de konsekvenser som jeg kan fortælle jer om, og dokumentere, både ud fra videnskabelige rapporter, samt egne erfaringer.
Jeg vil anbefale jer at igangsætte en rapportskrivning der klarlægger de økonomiske og miljømæssige konsekvenser af disse planer med det samme. Det kommer til at koste kommunen dyrt i sidste ende hvis disse planer føres ud i livet, da ingen kommuner i Danmark har en forsikring der kan dække de mange oversvømmelser og skader som vandplanerne vil medfører. Dette erkender Venstres formand for Teknik- & Miljø i Guldborgsund Kommune, Arne Graae Jensen.
Det bedste I kan gøre er at trække jeres plan tilbage, og nægte at adlyde embedsmændenes regulativer, da grundlaget for dem er på så lavt et plan at det ville være uforsvarligt at føre konkret lovgivning på det nuværende grundlag.
De der har ret, skal ikke stå ret kære byråd!
Med Venlig Hilsen
Carl Andersen
Staghøjvej 9
6630 Rødding